

Kopr se odedávna používá ke zklidňování zažívacího ústrojí. Jeho esence zmírňuje tvorbu plynů, zlepšuje chuť k jídlu a má mírně zklidňující - sedativní účinky. Semena kopru se dříve dávaly žvýkat dětem na zklidnění. Uplatňuje se také při škytavce či říhání a je součástí čajů na podporu tvorby mléka při kojení.
Kopr se pěstuje na zahradách především jako významné a voňavé koření. Je podobný fenyklu a může se s fenyklem i splést, ovšem když si přivoníte a ochutnáte je hned jasno. Kopr má velmi výraznou chuť. Jako rostlinka je kopr velmi nenáročný a roste i na chudých půdách. Dobře snáší chlad a můžete ho vysévat již s ředkvičkami a saláty. Můžeme ho set hustě a sklízíme nať ve výšce 20 cm a semena na podzim.
Koprová nať se výborně hodí do pomazánek, bylinkového másla a koprovku a kulajdu snad znají také všichni. Koprem ale můžeme obohatit i saláty, nasekat ho na chleba, nebo jím posypat brambory.
Nálev: Při zažívacích problémech si připravíme přibližně 1 čajovou lžičku v šálku vody vyluhujeme a pijeme 2-3 šálky za den.Výborný je jako koření do salátů a vaření.
Text: ZiskejZdravi.cz