ZiskejZdravi.cz

Česnek medvědí

Ať už jde pravý bylinkář po louce anebo si brouzdá hájemi či lesem, neobejde se bez toho, aby našel nějaký kvíteček či rostlinu, která ho zaujme. Ovšem bylinka, o které se dozvíme dnes, není známá jen botanikům anebo bylinářům. Najdeme ji v domovech babiček a tetiček a poznáme ji podle vůně, kterou je tato bylina typická. A protože její síla je opravdu velká, říkáme jí česnek medvědí. Lidově mu říkáme „lesní česnek".

Popis rostliny:

Česnek medvědí, latinsky Allium ursinum L. je cibulovitá rostlina rostoucí v Evropě a severní Asii. V Británii a Evropě roste divoce a to zejména ve vlhkých lesích a na březích potoků. Kvete od dubna do června. Obvykle jej můžete identifikovat jeho nádhernou česnekovou vůní a širokými eliptickými listy.

Použité části rostliny:

Divoký česnek je jedlý a velmi chutný! Jím všechny jeho části (listy, stonky a květy), ale obvykle jen když je mladý ( předtím, než jsou květy úplně venku ). Myslím, že je lahodný zvlhčený na pánvi s olivovým olejem (jako špenát). Používal jsem ho také k výrobě pesta (místo bazalky).

Listy - čerstvé nebo vařené. Obvykle jsou k dispozici od konce ledna. Jedna zpráva říká, že mají napjatý česnekový zápach, který se při vaření rozptýlí, i když naše zkušenosti jsou, že jsou podstatně mírnější než česnek.

Květy - čerstvé nebo vařené. Ty jsou o něco silnější než listy, v malém množství dělají dekorativní a velmi chutné doplňky v salátech. Kvetoucí hlavy se mohou jíst i přitom co se už tvoří semenné lusky. Při dozrávání semen je chuť ještě silnější. Cibulka - čerstvá nebo vařená. Poměrně silná česneková chuť, i přestože je cibulka poměrně malá. Cibulky lze sklízet kdykoli rostlina spí, od začátku léta do rané zimy. Po sklizni začátkem léta se mohou uchovávat ještě nejméně 6 měsíců. Cibulky mohou mít délku až 4 cm a průměr 1 cm. Malé zelené cibulky se používají jako náhrada řecké kapary.

Léčivé použití a indikace:

O medvědech se říká, že hledají rostlinu na jaře proto, aby se jim lépe trávilo. Bylina má podobné léčivé vlastnosti jako běžný česnek a je často doporučována jako trávicí čisticí prostředek a podporuje hojení u chronických ohniscích a infekcích kůže. Němečtí vědci uvádějí použití česneku medvědího v lidové medicíně jako génia pro léčbu gastrointestinálních potíží při vylučování plynu. Autoři poznamenávají, že antibakteriální účinek byliny je vhodný i pro použití při léčbě jiných dyspeptických potíží.

Předpokládá se také, že medvědí česnek zabraňuje vysokému vaskulárnímu napětí, vysokému cholesterolu a dalším oběhovým problémům. Jedna sloučenina, kterou v medvědím česneku najdeme, je známa tím, že potlačuje agregaci trombocytů ( snižuje lepivost krevních destiček ) a další sloučenina S-methyl-L-cystein sulfoxid snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Medvědí česnek můžete najít v mnoha připravených čajích pro udržování zdraví srdce a oběhové podpory. Listy mohou být přidávány k horkému nebo studenému jídlu, ale při sušení ztrácejí většinu svých esenciálních olejů. Cibulky česneku mohou být používány jako obyčejný česnek a mají mnoho známých léčivých vlastností včetně: antimikrobiálních účinků, prevence, kontrolují hladinu cukru v krvi, podporují imunitní stimulaci, má protizánětlivé účinky a antioxidační přínos. Je zvláště účinný při snižování vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Množství klinických výzkumů s česnekovými stroužky a standardizovanými česnekovými práškovými tabletami se shoduje na tom, že skromné ​​množství česneku má významné cévní přínosy tím, že snižuje hladinu cholesterolu v séru, zlepšuje množství lipidů v krvi, snižuje krevní tlak a agregaci trombocytů, zlepšuje tok krve a snižuje ztvrdnutí cév. A česnekové střevní a typické antimikrobiální aktivity jsou také dobře známé.

Medvědí česnek má většinu zdravotních přínosů kultivovaného česneku - česneku kuchyňského ( A. sativum ), i když je krapátko slabší. Je proto velmi přínosným doplňkem stravy, který podporuje celkové zdraví, pokud je užíván pravidelně. Je známo, že má dobrý účinek na fermentační dyspepsii. Je možné využít všechny části rostliny, avšak cibulky jsou nejúčinnější. Rostlina je antiparazitická, antiastmatická, anticholesterolemická, antiseptická, antispasmodická, adstringentní ( svíravé, stahující účinky ), žlučopudná, depuritivní ( čistí krev ), diaforetická (schopnost zvýšit odpověď potních žláz na tepelný podnět ), diuretická, stimulující, toniková a vazodilatační.



Medvědí česnek usnadňuje bolesti žaludku a tonizuje trávení, takže může být použit při léčbě průjmu, koliky, větrů ( nadýmání ), poruchách trávení a ztrátě chuti k jídlu. Celá bylina může být použita v infuzi proti škůdcům, a dokonce se použít při podávání klystýru. Bylina je také prospěšná při léčbě astmatu, bronchitidy a emfyzému. Džus se používá jako prostředek při kontrole hmotnosti a může být také aplikován externě na revmatické a artritické klouby, kde může mít prospěch jeho mírné dráždivé působení.

Doporučené dávkování:

Čaj z česneku medvědího není běžný. Čerstvé listy se používají jako koření jako pažitka, cibule a česnek. Cibulky a listy mohou být spařeny v teplém sójovém mléce po dobu 2 až 3 hodin a pak se pomalu usrkávají. Tinktura z česneku medvědího se doporučuje v dávkách 10 až 15 kapek rozmíchané šálku vody čtyřikrát denně.

Bonusový příběh:

Jak si při přechodu Karpat Pavel a Jana pochutnávali na česneku medvědím.

Když jsem jezdíval s doktorem Mladým botanizovat do vojenského ráje v Milovicích, tak mě pan doktor upozornil na rozlehlé porosty česneku medvědího v Luhu mezi Vescem a Lysou v lese, kterému se tuším říkávalo Hanín a jímž protékalo, ale samozřejmě že stálo staré slepé labské rameno. A tam v určité roční době, to je především koncem jara a začátkem léta, bývalo tohoto česneku na lány. Poznáte ho podle širokých listů a polokulovitého okolíku bělavých květů. A samozřejmě podle vůně, nebo toho, co je opakem vůně.

Vzpomínám si přitom na vyprávění a zkušenost mých přátel, Jany a Pavla z jejich cest po rumunských Karpatech. Onen Pavel byl kus chlapa, spíš drsného než jemného, a přesto milujícího kytky. A kam jinam bylo možno v minulých desetiletích za kytkami a dostatečně ještě divokou přírodou vyrazit, než právě do rumunských Karpat, kde o živáčka s výjimkou medvědů, rysů, vlků a všeho možného hmyzu byla nouze. Kdepak zajít do vesnice a koupit jídlo. Nikde žádná nebyla. Nesli si s sebou kukuřičnou mouku a kukuřičné vločky. Vody čisté bylo a ještě je v Karpatech dost a tak si dělali ráno, v poledne a večer mamaligu - kaši z kukuřičné drti. Něco jako porič z ovesných vloček. Jednou na slano, jindy na sladko. A aby při této jednostranné stravě netrpěli avitaminozou a kurdějemi, k té slané mamalize přikusovali česnek medvědí. Jednou jako salát, podruhé chroustali cibulky. Den za dnem, snad celých dvacet dní nebo měsíc Karpaty přešli a sešli do civilizace. Našli vláček natlačený venkovany, v němž takové zařízení jako koupelna a mýdlo snad ještě nedorazily. Jana s Pavlem se nacpali do vagonku jen tak tak. Ale ani ne po jedné či dvou zastávkách, měli najednou celé kupé pro sebe. Inu, on ten česnek, měl sílu skutečně medvědí, takovou, že to bylo i moc na venkovany zvyklé na lecos. To víte, když člověk jí tři neděle kukuřici s česnekem a česnek s kukuřicí...

Opsáno z mluveného slova z díla pana Václava Větvičky - Moje květinová dobrá jitra: Česnek medvědí.

 

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Byliny - síla bylin v prevenci i léčbě

Byliny - síla bylin v prevenci i léčbě